Семенівська районна рада

Фінансова підтримка медицини – один із пріоритетів місцевого самоврядування району

Дата: 08.04.2020 15:30
Кількість переглядів: 664

  Бомжі – одвічна проблема медицини. По суті події, що сталася у ...     

Як уже повідомлялось, договір між КП «Семенівська центральна районна лікарня» та Національною службою здоров’я України укладено, що дає можливість з 1 квітня отримувати державне фінансування у 2020 році. Фінансування здійснюється згідно Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», яким держава гарантує повну оплату надання громадянам необхідних медичних послуг, передбачених програмою медичних гарантій. 

Проте для забезпечення повноцінного функціонування та розвитку медичної сфери на місцевому рівні обсягів державного фінансування недостатньо. Реформа медицини не враховує деяких важливих моментів в організації медичного обслуговування населення, зокрема в сільській місцевості.

Як один із переконливих прикладів є те, що у структурі медзакладів взагалі не передбачено існування ФАПів. Звісно, фактично  їх ніхто не забороняє, але фінансування цих закладів первинного рівня держава на себе не бере. Але ми чудово розуміємо, яку роль відіграють ФАПи для життєзабезпечення сільського населення, тому єдиним варіантом для їх функціонування є фінансування з боку органів місцевого самоврядування в рамках реалізації місцевих програм розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я.

В умовах реформування Семенівська центральна лікарня та Центр ПМСД стали неприбутковими комунальними підприємствами, засновником яких є районна рада. Але  районна рада представляє спільні інтереси громад району, тому для забезпечення у відповідності з вимогами законодавства якісного надання медичних послуг населенню повинні залучатися кошти як районного  бюджету, так  і бюджетів ОТГ та сільських рад.

Тож останні роки ми активно працюємо саме в напрямку акумуляції коштів місцевих бюджетів.     

Наразі саме завдяки органам місцевого самоврядування вдається утримувати оптимальну мережу закладів первинної медицини в селах району, а також забезпечувати  заходи щодо реалізації Комплексної програми розвитку Комунального підприємства «Семенівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Семенівської районної ради  та Програми розвитку та фінансової підтримки КП «Семенівська центральна районна лікарня».

Депутатський корпус районної ради із врахуванням того, що сплата податків з території Семенівської та Оболонської ОТГ до районного бюджету з часу їх створення взагалі не проводиться, твердо дотримується принципу співфінансування медичних закладів пропорційно кількості наданих населенню послуг та кількості жителів району, що проживають на території Семенівської, Оболонської ОТГ, сільських рад, які не увійшли до складу ОТГ, окремо. В контексті цього надаємо  інформацію про кількість населення в розрізі Семенівської та Оболонської  ОТГ, а також  сільських рад району:

Семенівська ОТГ  - 10417 осіб

Оболонська ОТГ – 3 503 особи

Сільські ради – 9802 особи

Фактично співфінансування закладів охорони здоров’я  на сьогодні  є необхідністю навіть з огляду на те, що  органи місцевого самоврядування зобов’язані відповідно до законодавства забезпечити надання якісних медичних послуг на підпорядкованих територіях.

Ми ж усвідомлюємо, що Міністерством охорони здоров’я, Національною службою охорони здоров’я як її підпорядкованою структурою в цьому плані не враховується чимало факторів, які знаходяться не лише в медичній площині. Це і демографічний зріз, і стан дорожньо-транспортної інфраструктури, і ще низка моментів, які чиновники вищого рангу чомусь не вважають вагомими аргументами для збереження та  подальшого розвитку медицини на місцях,  особливо в селах. Тож єдиний вихід в цих умовах - фінансова підтримка з боку органів місцевого самоврядування, їх продуктивна співпраця з соціально відповідальним місцевим бізнесом.

Відрадно констатувати, що місцеве самоврядування району рухається саме в цьому напрямі щодо забезпечення  функціонування  сфери охорони здоров’я. Підтвердженням цьому є інформація про співфінансування комунальних закладів охорони здоров’я із власних надходжень місцевих бюджетів:

Так, у 2019 році виділено:

для КП «Семенівський центр ПМСД»:

  • з районного бюджету –       305 тис. 400 грн. (з них - на оплату природного газу – 150600 грн., оплату електроенергії – 17800 грн., оплату інших енергоносіїв – 85000 грн придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів – 52000 грн.);.  
  • з бюджету Семенівської ОТГ –    471 тис. 177 грн.(на утримання ФАПів на території громади);
  • з бюджету Оболонської ОТГ –     115 тис. 133 грн.(на утримання ФАПів на території громади)
  • з бюджетів сільських рад –          894 тис. 542 грн. (на утримання ФАПів на територях сільських рад).

для КП «Семенівська центральна районна лікарня»:

  • з районного бюджету –                       2 млн.428 тис. 236 грн.( з них на заробітну  плату – 757980 грн, нарахування на оплату праці – 155510 грн., оплату послуг (крім комунальних) – 285000 грн., оплату електроенергії – 275864 грн., оплату природного газу – 681881 грн.,
  • виплати донорам – 32000 грн., основні засоби – 240000 грн.) 
  • з бюджетів сільських рад-                  80 тис. 559 грн. (заробітна плата, медикаменти)
  • з бюджету Оболонської ОТГ-             372 тис. 202 грн.(утримання терапевтичного відділення №2); 
  • Семенівська ОТГ із власних надходжень коштів для ЦРЛ не виділяла.

Водночас зазначимо, що КП "Семенівська ЦРЛ" перерахувала до бюджету Семенівської селищної ради податок з доходів фізичних осіб  із заробітної плати медичних працівників  за 2019 рік  в сумі 2 млн. 155 тис. 710 грн.

У 2020 році на утримання закладів медицини місцеві бюджети виділили:

для КП «Семенівський центр ПМСД»:

  • з районного бюджету –                 458 тис. 500 грн.(оплата природного газу – 246000 грн., оплата електроенергії –31500  грн., інші енергоносії – 80000 грн., медикаменти та перев’язувальні матеріали – 89750 грн.. матеріали, обладнання та інвентар – 11250 грн.).
  • з бюджету Семенівської ОТГ –   341 тис. 469 грн. (на утримання ФАПів на території громади);
  • з бюджету Оболонської ОТГ –    152 тис. 090 грн. .(на утримання ФАПів на території громади);
  • з бюджетів сільських рад  -          832 тис. 033 грн.(на утримання ФАПів на території сільських рад)

для КП «Семенівська центральна районна лікарня»:

  • з районного бюджету –                  1 млн. 812 тис. 660 грн.(на заробітну плату стоматологам – 84426 грн.,нарахування на оплату праці – 18574 грн., оплату природного газу – 848887 грн., оплату електроенергії – 451845 грн.,, виплати донорам – 38795 грн., основні засоби – 50000 грн.)
  • з бюджету Семенівської ОТГ –     51 тис. 315 грн.(медикаменти та перев’язувальні матеріали);
  • з бюджету Оболонської ОТГ –      223 тис. 134 грн.(на заробітну плату, стоматологічне обслуговування – 79618 грн., нарахування на оплату праці – 17516 грн., оплату електроенергії – 104433 грн.,виплати донорам – 9004 грн., медикаменти та перев’язувальні матеріали – 12563 грн. для терапевтичного відідлення №2);;
  • з бюджетів сільських рад  -           15 тис. 970 грн. (на заробітну плату стоматолога,  с.Крива Руда - 13100 грн., нарахуванння на оплату праці – 2870 грн.)

Сьогодні через пандемію коронавірусу ми переживаємо особливо складний та напружений час. Тож наш моральний обов’язок - спільними зусиллями підтримати районну медицину. Окрім органів місцевого самоврядування, свою вагому частку в цей процес вносять представники бізнесу, орендарі, підприємці. Щиро дякуємо всім, хто не залишається осторонь гострих проблем та  нагальних  викликів! 

Шановні громадянами, закликаємо кожного відповідально ставитись до власного здоров’я та безпеки інших людей, щоб разом подолати викликану підступним вірусом кризову ситуацію та якомога швидше повернутися до звичного ритму життя!

P.S. У продовження теми та розширення інформації, поданої на сайті раніше, повідомляємо, що районною організацією політичної партії «Рідне місто» продовжується робота з надання  благодійної допомоги закладам охорони здоров’я району. Днями чергову її партію отримали:

КП «Семенівська центральна районна лікарня»:

захисні рукавиці – 50 пар

захисні окуляри – 3

респіратори – 5

респіратори з клапаном - 5

захисні костюми – 3

щитки захисні – 2

стіки меду – 300

КП «Семенівський центр ПМСД»:

захисні рукавиці – 50 пар

захисні маски – 50

захисні окуляри – 3

респіратори – 5

захисні костюми – 2

Семенівське відділення екстреної  медичної допомоги:

захисні рукавиці – 20 пар

захисні маски – 20

захисні окуляри – 3

щитки захисні – 3

респіратори – 5

захисні костюми – 5

безконтактний термометр – 1

Семенівський районний територіальний центр:

марля для виготовлення масок – 290 м

захисні рукавиці – 50 пар

захисні окуляри – 2

респіратори – 2

захисні костюми – 2

стіки меду – 500

Медичні заклади, що розташовані в селах району, отримали кожен по такому набору:

Степанівська, Веселоподільска амбулаторії загальної практики сімейної медицини, Іванівський, Горошинський ФАПи:

захисні рукавиці – 20 пар

захисні маски – 50

респіратори – 3

захисний костюм – 1

антисептик – 0,5 літра

Василівський та Жовтневий ФАПи:

захисні рукавиці – 20 пар

захисні маски – 20

респіратори – 3

антисептик – 0,5 літра

Біляківський, Заїчинський, Очеретуватський, Устимівський ФАПи:

захисні рукавиці – 20 пар

захисні маски – 30

захисний костюм – 1

респіратор – 1

антисептик – 0,5 літра

ФАП села Тарасівка:

захисні рукавиці – 20 пар

захисні маски – 30

респіратори – 2

антисептик – 0,5 літра

ФАП села Наріжжя:

захисні рукавиці – 20 пар

захисні маски – 50

захисний костюм – 1

респіратори – 5

антисептик – 0,5 літра

ФАП села Новоселиця:

захисні рукавиці – 50 пар

захисні маски – 100

респіратори – 5

захисний костюм – 1

антисептик – 1 літр

З приємністю наведемо ще один приклад допомоги в ці напружені дні. На зв’язку із Семенівщиною, як і раніше, залишається депутат обласної ради Фахраддін Мухтаров. Днями він передав  2000 захисних масок для медичних закладів, територіального центру та громадян району.

Тож щира вдячність всім, для кого соціальна відповідальність - не просто слова, а стимул до активних дій!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь