Семенівська районна рада

11 жовтня - День художника

Дата: 09.10.2020 14:12
Кількість переглядів: 884

Третього жовтня відкривається виставка творів мистецтва до Дня художника

Свято встановлене в 1998 році Указом Президента України, що засвідчує вагому роль українського образотворчого мистецтва та відродження національних традицій в художній творчості.

Художнє мистецтво – одне із найдавніших, адже зародилось практично одночасно із появою людства.

Ще в доісторичну епоху у наших першопредків на підсвідомому рівні виникла потреба в зображенні довколишнього світу. Переважно це були малюнки анімалістичного характеру, виконані з використанням природних фарб та матеріалів.

Від первісних наскельних  артефактів до новітніх течій ХХ-ХХІ століть простягається яскравий еволюційний ланцюг малярського мистецтва, деталі якого  нанизані на  розмаїття напрямів, стилів,  манер,  концептуальних підходів…  

Багатий арсенал художньої скарбниці на українських теренах веде ще до часів трипільської культури.

На досить високий щабель піднялось і мистецтво Київської Русі, яке після прийняття хрещення характеризувалось своєрідним переплетінням візантійських художніх традицій з язичницькими елементами. Втім, досить швидко візантійський стиль втратив  свою домінанту на тлі високорозвиненої східнослов’янської культури.

На розвиток живопису завжди впливало багато факторів: географічних, національних, релігійних, історичних, етнографічних… Мистецтво створення картин, акумулюючи в собі досвід попередників, додає до нього нові тенденції та індивідуальний почерк майстра…  

В полотнах художників не лише відбивається час, а й через призму авторського уявлення постає такий багатоликий мінливий світ у найрізноматніших творчих втіленнях – від глибоко реалістичних до фантасмагоричних… За великим же рахунком справжнє художнє мистецтво - поза часовими рамками, воно підносить нашу дійсність над проблемами, негараздами, звичністю буття…

Художник – це витончений стан душі, нестандартне мислення, бездонна глибина внутрішнього світу, здатність сповна поринути у вир емоцій, щоб напруженням творчих зусиль завантажити на картину образи і миті, які далеко не кожному дано помітити у суєті днів. І  не так вже важливо,  яких висот досягає митець,  професія це чи просто хоббі…

Кожний край чи громада по праву можуть пишатися своїми майстрами пензля, які натхненно вкладають талант у загальну духовну скарбницю.

Їх доробки збагачують музейні експозиції, прикрашають зали культурних центрів, інших об’єктів, а також в дусі часу виходять за межі приміщень, створюючи  зони вуличного артпростору.  

Тож нехай художнє мистецтво, забарвлюючи наше життя, завжди буде притягальною силою для поціновувачів краси та естетики.

Успіхів всім, для кого живопис – це поклик душі, спосіб самореалізації, натхненний тандем природного таланту та наполегливої, заглибленої в себе праці.

                                                    Як намалювати калину і вербу


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь