Семенівська районна рада

20 липня - День шахів

Дата: 17.07.2020 11:20
Кількість переглядів: 1040

Реалистичные шахматные фигуры 3d иконки с отражением

20 липня за ініціативою Всесвітньої шахової федерації з 1966 року відзначається Міжнародний день шахів.

Україна приєдналася до цієї дати в листопаді 2011 року, коли Верховна Рада прийняла Постанову «Про проголошення Дня шахів в Україні». В документі робиться наголос на приверненні уваги суспільства, органів державної влади, громадських об'єднань до шахів як високоінтелектуального, доступного, наймасовішого виду спорту, забезпеченні державної підтримки в розвитку шахів, примноженні потенціалу та популяризації гри серед молоді, росту завдяки досягненням шахістів міжнародного авторитету держави.
Ця надпопулярна у всьому світі гра має свою давню історію. Аналоги шахових фігур з’явилися ще в ІІІ-IV століттях до нашої ери в Єгипті. А от батьківщиною сучасних шахів вважають Індію. Правила гри, хоча й були схожими, але не мали тих ключових компонентів, що формують видовищність звичної нам гри. Більше того, деякі моменти тогочасних змагань і реакція на них (зокрема, відрубування пальця переможеному) із позицій сьогодення є недопустимою та невиправданою жорстокістю.

Прообраз шахової гри під іншою назвою як запозичення у вікінгів спостерігався в Київській Русі ще в ІV столітті, а нинішній варіант поширився значно пізніше – орієнтовно через сто років після того, як шахи в ІХ столітті потрапили до Європи. На основі розкопок фахівці схиляються до думки, що до нас вони дійшли із Персії.

Загальні стандарти закріпилися лише у XIX сторіччі, до цього правила гри могли різнитися.

Найстарішим шаховим осередком в Україні історики вітчизняних шахів вважають Миколаїв. Потому активно стали розвиватися міжнародні зв’язки, в авангарді яких були шахісти Харкова і Києва.

На початку минулого століття за кордоном почали організовуватися перші шахові клуби, в яких активна роль належала і українцям, що нерідко ставали переможцями змагань.

Свідченням великої популярності гри та постійної уваги до її розвитку є заснування в незалежній Україні у 1992 році Федерації шахів.

Але які б зигзаги не демонструвала тривала історія шахів, в активі маємо чудову гру, що полонила серця мільйонів. І це не просто гра, а злиті воєдино спорт, мистецтво, інтелект, логіка, стратегія мислення.  

Любов до шахів об’єднує людей різного віку, статусу і поглядів, спонукає до самовдосконалення, розширення кола спілкування. Як і все в цьому світі, гра постійно розвивається, набуває нових форматів. Змагання за листуванням, гра наосліп, сеанси одночасної гри, комп’ютерні шахи, протистояння людини і штучного інтелекту – все це добре відомо сучасному шаховому світу. Подальший розвиток технологій відкриває нові можливості, адже досконалості немає меж.

Видатними гроссмейстерами стають одиниці, велике ж душевне задоволення отримує маса прихильників, багато з яких навіть на аматорському рівні можуть  по праву вважатися віртуозами шахівниці. І такі цілеспрямовані та наполегливі в найкращому розумінні цього слова люди є практично в кожній громаді.

Тож міцного здоров’я всім шанувальникам шахів, нехай їх чорно-біла гамма викликає в душі кольоровий шквал емоцій, а корисне хоббі шліфує майстерність та дає психологічне розвантаження!

Checkerboard, chessboard, checkered plane in angle perspective. Tilted, vanishing empty floor.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь