Семенівська районна рада

Бюро правової допомоги інформує: укладення договору емфітевзису

Дата: 08.12.2020 11:02
Кількість переглядів: 9851

Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Договір емфітевзису

Оформлення права користування земельною ділянкою за допомогою договору емфітевзису набуває все більшої популярності серед населення України. Однак не всі досі розуміють, у чому полягає таке право та яка його особливість.

Емфітевзис – один із різновидів права користування чужою земельною ділянкою. Основною цікавинкою укладення договору емфітевзису земель приватної власності була його довгостроковість, адже існують випадки укладення договору на 100-150 років.

Такі договори продовжують діяти на цих умовах. Але сьогодні максимальний строк дії договору емфітевзису щодо земель будь-якої форми власності становить 50 років.  (ст 408 Цивільного кодексу України)

Емфітевзис – це право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб. Цьому виду права користування землею приділено увагу лише в ст. 102-1 Земельного кодексу та ст. 407 Цивільного кодексу.

Емфітевзис виникає на підставі договору, укладеного між власником ділянки та особою (юридичною або фізичною), яка виявила бажання користуватися цією ділянкою для сільгосподарських потреб. Рішення про укладення договору приймається сторонами самостійно.

Утім, право емфітевзису щодо земельних ділянок державної та комунальної власності підлягає продажу на земельних торгах (ст. 134 ЗК).

Договір емфітевзису не підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню (ст. 208 ЦК).

Але головне, про що треба пам’ятати, – право емфітевзису виникає з моменту його реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Законодавство не встановлює вимог до форми та змісту договору. Це значно спрощує і прискорює процедуру його укладання. Таким чином, договір емфітевзису значно привабливіший, ніж договір оренди земельної ділянки.

Важливою особливістю емфітевзису є те, що право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) може відчужуватися і передаватися у спадок. Але, відчужується право користування, а не право власності на земельну ділянку, тобто, може змінюватися лише користувач, а не власник. Тоді, коли згідно з договором оренди земельної ділянки, орендар має право передавати землю в суборенду лише якщо це передбачено в договорі оренди (коле є на те згода землевласника, зазначена у договорі).

Стосовно плати за користування землею, то на відміну від договору оренди землі, розмір плати за договором емфітевзису не залежить від нормативної грошової оцінки землі. На відміну від договору оренди землі, законодавством не встановлені межі розміру оплати за договором емфітевзису.

Відділ “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43.

Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь