Семенівська районна рада

Нелегальні засоби захисту рослин – реальна небезпека

Дата: 04.03.2020 10:52
Кількість переглядів: 626

Результат пошуку зображень за запитом картинки нелегальні засоби захисту рослин

Настала весна, сільськогосподарські підприємства, фермери, заключають угоди на  постачання  засобів захисту рослин та завозять препарати для весняно-польових робіт, але основне питання, яке виникає під час цих турбот – це фальсифіковані засоби захисту рослин.

Хочу особливу увагу звернути сільськогосподарських товаровиробників на те, що при виборі препарату необхідно звертати увагу чи даний препарат зареєстрований в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» на тій культурі яку ви будете обробляти  даним препаратом  чи ні. Також необхідно звернути увагу на те, що всі хімічні засоби захисту рослин необхідно кувати  тільки в офіційних фірмах, які працюють у нашій області. Вони добре зарекомендували себе на ринку, надають усі необхідні документи, що підтверджують походження кожного препарату та гарантують його якість «сертифікатом якості». Також у договір на закупівлю пестицидів рекомендую додатково включити «пункт» про утилізацію тари, щоб тоді не довелось господарству витрачати кошти і час на проведення цих робіт.

Великі фірми, які не один рік працюють на ринку засобів захисту рослин, добре розуміють цю проблему і надають таку послугу господарствам про, що свідчить, що дана фірма є надійною та  готова працювати не один рік в даній сфері.

Провідні компанії – виробники пестицидів пропонують широкий асортимент цих препаратів, для яких на основі науково-розроблених досліджень встановлено обґрунтовані норми, кратність і час обробок, терміни очікування, спектри ефективної дії, що гарантують максимальну ефективність і одночасно низьку токсичність для довкілля та людей.

Однак ринок засобів захисту рослин не обмежується оригінальними препаратами провідних фірм-виробників. На сьогодні більше ніж 35% всіх отрутохімікатів які в нас реалізуються – це фальсифіковані.

Наслідки від застосування фальсифікованих пестицидів непередбачувані насамперед для здоров»я працюючих з такими препаратами та для споживачів вирощеної продукції. Загроза для здоров»я  не обмежується  лише гострими отруєннями невідомими речовинами, що ускладнює надання першої медичної допомоги постраждалим, оскільки невідомо, які антидоти потрібні. Не виключені і страшні віддалені наслідки - це невиліковні хвороби та вади розвитку в наступних поколіннях людей. Тому слід пам’ятати, що пестициди є біологічно активні речовини, основне призначення яких – вбивати.

Основні види фальсифікованих засобів захисту рослин:

 1.Продаж генериків (аналогів) під назвою оригінальних препаратів:

 2.Продаж нелегально фасованих у дрібну тару пестицидів, які заборонено використовувати у присадибному господарстві:

 3.Відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми:

 4.Зниження вмісту діючої речовини:

 5.Заміна діючої речовини невідомими хімічними сполуками.

Небезпека використання фальсифікованих засобів захисту рослин:

    1.Низька або повна відсутня біологічна ефективність препарату:

    2.Пригнічення, або повна загибель культури, яку обробляли фальсифікатом:

    3.Накопичення шкідливих сполук у продукції та грунті, що негативно вплине на ваше здоров’я та наступні культури.

    Як уберегтися від фальсифікованих засобів захисту рослин:

   1.Не купуйте пестициди і агрохімікати: на ринку, з автомашин, а також у невідомих продавців, через Інтернет, без чека та сертифіката якості.

   2.Купуйте засоби захисту рослин лише у спеціалізованих магазинах, або у постачальників, які мають ліцензію на право зберігання і торгівлею отрутохімікатами, сертифікати відповідності на продукцію, яку реалізують.

   3. Купуючи пестициди, обов»язково вимагайте від продавця касовий  або  товарний чек із зазначенням наступної інформації: назва підприємства або прізвище продавця, найменування товару, дату продажу – тоді у вас буде підстава для висунення претензій.

 4. Перевірте упаковку вона повинна бути заводською. Звертайте особливу увагу на наявність захисних елементів на ній, таких як голограм, захисні плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці тощо. Оригінальну голограму  неможливо зняти неушкодженою з упаковки!

Вимагайте обов’язково сертифікат якості на даний препарат.

 5. Уважно роздивіться етикетку: інформація на ній повинна бути надрукована чітким шрифтом і тільки українською мовою, із зазначенням: назви постачальника і його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номер партії, ваги, або об»єму, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника і його адреси, регламенту застосування ( норма витрати, культура, об»єкт застосування, спосіб, час обробки, обмеження, термін очікування, способи знешкодження, заходи безпеки та надання першої медичної допомоги).

Уникайте упаковок із частковими або неповними етикетками, оскільки це є найчастіше ознакою фальсифікату.

 6. Звертайте особливу увагу на тару, в яку розфасовані пестициди, для роздрібного продажу населенню їх  не розфасовують у медичну тару (скляну упаковку, що призначена для ліків, капсули у вигляді пігулок). Потрібно зберігати упаковку ( тару ) після використання препарату. Вона може бути доказом, що куплена продукція є підробкою. Найчастіше підробляють ті препарати які вже давно на ринку і користуються великим попитом, а менше нові які менш відомі та мають більш високу ціну.

 7. При придбанні засобів захисту рослин уникайте сумнівних угод і вражаючих «знижок», які є першою ознакою фальсифікату!

Купуючи пестициди, слід дотримуватись розрахунків їх потреби, не створювати запаси. У разі їх залишків дуже важливо дотримуватись безпеки зберігання в домашніх умовах. Це має бути нежиле приміщення, і недоступне для дітей. Забороняється використовувати для зберігання пестицидів, їх робочих розчинів пляшки з-під алкогольних та інших напоїв.

І підсумовуючи дану тему хочу зазначити, що купуючи підробку, ви можете не тільки втратити власний врожай, на якій застосовувався фальсифікат, але й забруднюєте грунт, також  саме найголовніше наражаєте на небезпеку себе та свої дітей. Сподіваюсь, що мої поради допоможуть вам зробити правильний вибір та уникнути фальсифікованих препаратів.

Додаткова інформація на зображеннях: rada.info/upload/users_files/22533292/b8d9b

   Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом ЗЗР  Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби  в Полтавській області                            Лариса Артикульна

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь