Семенівська районна рада

Управління фітосанітарної безпеки в Полтавській області інформує: амброзія полинолиста - злісна карантинна рослина-алерген!

Дата: 09.07.2020 10:25
Кількість переглядів: 969

 

Чорнухинська районна державна адміністрація | Головна сторінкаШановні жителі Семенівського району,  сільські голови,  голови ОТГ, керівники сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, організацій, установ!

Держпродспоживслужба в  Полтавської області звертається до Вас з проханням навести належний порядок на території біля власних садиб, адміністративних установ, магазинів, шкіл, дитячих садочків та дитячих ігрових майданчиків, полях, фермах, узбіччях доріг. Сільським головам та головам ОТГ - особливо звернути увагу на покинуті садиби, ділянки для ведення присадибного господарства, луки, пастівники, кладовища, узбіччя доріг.

Друга половина літа і початок осені – пора цвітіння амброзії полинолистої, пилок якої – найсильніший алерген для людей різного віку.

Квітковий пилок амброзії шкідливий та небезпечний для людини, поптрапляючи в очі, ніс, бронхи, викликає сльозотечу, погіршує зір, підвищує температуру тіла, та призводить до бронхіальної астми. Алергени знаходяться в пилкові, насінні та листі.

Алергологи стверджують, що пилок амброзії – найагресивніший алерген, який, крім алергічної реакції, здатний викликати астму. Причини такої сильної алергії на амброзію криються в речовинах  які входить до складу пилку. Як тільки пилок амброзії потрапляє на шкірний покрив або слизову оболонку, починається алергічна реакція. Наприклад, висипання на шкірі, які супроводжуються пригніченим настроєм і дратівливістю. Крім цього, можуть спостерігатися сильні головні болі, поганий сон або й безсоння, втрата нюху і смаку, знижена концентрація. Всі ці симптоми можуть свідчити про алергію на амброзію. Але зазвичай люди сприймають вищеописані симптоми за звичайну застуду і намагаються лікуватися самостійно. Якщо ви мешкаєте у власному будинку, то потурбуйтеся про те, щоб амброзія була відсутня у вас у дворі і дворі сусідів.

Алергія на амброзію – небезпечне захворювання, яке практично не піддається лікуванню. Не забувайте, як тільки перші ознаки алергії дадуть про себе знати, необхідно негайно звернутися по медичну допомогу. Лише алерголог здатний вилікувати алергію на амброзію або хоча б полегшити симптоми перебігу хвороби.

Явище амброзії полинолистої, як проблеми загальнодержавного рівня ...Детальний опис цієї рослини не буду проводити тому, що всім вона добре відома. Амброзія засмічує всі сільськогосподарські культури, сильні зарослі утворює на ділянках де не проводиться обробіток – узбіччях доріг, вулицях, парках, смітниках, луках, пасовищах. 

Основними засобами боротьби з цим бур’яном є: на полях - застосування гербіцидів, на ділянках, які не обробляються, необхідно проподити неодноразове скошування цього бур”яна до цвітіння, так як після одноразового скошування рослина інтенсивно відростає і дає ще більше насіння, тим самим збільшуючи площу засмічення. Слід пам”ятати, що одна рослина амброзії полинолистної дає від 70 до 90 тисяч насінин, життєздатність якого в грунті зберігається до 40 років.

Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов»язані утримувати в належному стані об»єкти благоустрою ( їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою територію населеного пункту, прилеглу до цих об’єктів територію.

За порушення правил благоустрою, згідно ст. 152 КУпАП, винні особи можуть притягуватися до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

Тобто, боротьба з бур’янами, у тому числі амброзією полинолистою, згідно з чинним законодавством – обов’язок кожного громадянина, підприємця та посадової особи.

Просимо всіх віднестися до цієї проблеми з розумінням та підтримкою, адже від кожної особисто людини залежить який вигляд матиме наш район, а також зведемо до мінімуму її негативний вплив на здоров’я людей.

Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин  Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області       Лариса Артикульна                                                                      

Амброзія полинолиста – небезпечний для людини та довкілля бур'ян ... 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь