Семенівська районна рада

Управління фітосанітарної безпеки інформує: мишоподібні  гризуни - загроза посівам озимих зернових культур

Дата: 27.11.2020 09:44
Кількість переглядів: 1166

Польові мишоподібні гризуни: боротьба хімічними засобами

Сільськогосподарські виробники завершили збирання сільськогосподарських культур та посів озимих, але сьогодні не менш відповідальна пора – це зберегти посіви від мишоподібних  гризунів.

Цієї осені складаються оптимальні умови для розвитку та розмноження  мишоподібних гризунів у посівах озимих зернових культур, озимого ріпаку, багаторічних трав, садах, луках , пасовищах та лісосмугах.

Характерною особливістю цих шкідників є живлення рослинним кормом та висока плодючість. Впродовж року дають до десяти приплодів  від 5-6 мишенят, а за доброї кормової бази  навіть до 10-12. Це створює реальну загрозу для  посівів сільськогосподарських культур.

Найбільш шкідливими представниками ряду мишоподібних гризунів в нашому районі є полівка звичайна, полівка суспільна, миша польова і миша хатня.

Нагадаю, якщо на одному гектарі посівів щільність мишоподібних гризунів досягає 3-5 і більше колоній, то необхідно негайно приступити до їх знищення. Провести винищувальні заходи потрібно вчасно і у короткий термін, адже зволікання може привести до значних втрат врожаю.

У Переліку дозволених до використання пестицидів є безліч препаратів для знищення мишоподібних  гризунів, але, на мою думку, найкраще застосувати біологічний препарат Бактероденцид. Це зернова готова принада, яка застосовується без додаткових приманочних продуктів, тому що готується на пропареному зерні і є хорошою приманкою для гризунів. Бактероденцид починає діяти вже через 20-30 хвилин після потрапляння в шлунок гризунів, викликаючи у мишей «мишиний» тиф. Перезараження призводить до повної загибелі колонії мишей. Бактероденцид  працює  в діапазоні температур від -25С д+10С  при ефективності  більше 90 відсотків. Норма його використання -3-5 г в нору, або від 1-2,5 кг/га.

При цьому даний препарат повністю безпечний для птахів, зайців та інших тварин бо діє тільки на мишоподібних гризунів.

Також можна застосовувати інші препарати на основі  Бродіфакуму з вмістом діючої речовини від 0,005 до 0,25 відсотків, та  препарати на основі Бромаділону, Флокумафену та Ізопропілфенацину.

Рекомендовані препарати застосовують згідно методичних рекомендацій розкладаючи в кожну норку і притоптуючи – це необхідно робити щоб препарат не з»їли птахи, зайці та інші тварини, а також для контролю за знищенням мишей адже через 2 дні необхідно буде провести контрольний обхід поля щоб визначити загибель гризунів.

Надалі найнесприятливішими чинниками, які будуть спричиняти загибелі гризунів, є різкі перепади температур, утворення льодової кірки, випадання надмірної кількості опадів, різкі зимові відлиги з таненням снігу та заливання нір.

Під час проведення захисних заходів від мишоподібних  гризунів слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої  гігієни.
Систематичне обстеження посівів та  вчасний захист полів від мишоподібних гризунів забезпечать збереження посівів та врожаю озимих культур.

Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області                                                                 Артикульна Л.П.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь