Семенівська районна рада

Виїзне засідання Координаційної ради в селі Біляки: туристичні горизонти Семенівщини

Дата: 06.03.2020 09:35
Кількість переглядів: 546

Результат пошуку зображень за запитом картинки Біляки сапсан

Враховуючи важливість реалізації проєкту співробітництва громад «Розвиток туристичної  галузі Семенівщини як суттєвий фактор економічно-соціального зміцнення громад» в контексті соціально-економічного розвитку краю, 5 березня в селі Біляки відбулось виїзне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради щодо ходу впровадження зазначеного проєкту, в роботі якої взяли участь депутати районної ради Валерій Книш, Сергій Семигреєнко та депутат обласної ради Фахраддін Мухтаров.

З інформаціями  виступили координатор проєкту Світлана Феденко та депутат райради Валерій Книш.

Голова районної ради Віктор Юрченко вчергове наголосив на значимості проєкту та активізації зусиль всіх його учасників щодо забезпечення запланованих заходів. Також він вручив Валерію Книшу як представнику ТОВ «Сапсан-Семенівка» - організації-партнеру проєкту сертифікат на 7-місний рафтинговий човен для облаштування човнової станції в селі Біляки.

Прогнозується, що розвиток туристичної галузі в районі істотно вплине на такі сектори економіки, як транспорт, торгівля, зв’язок, будівництво, сільське господарство і є одним з перспективних напрямків структурної перебудови економіки. У свою чергу важливими факторами розвитку туристичної галузі є природно-рекреаційний та історико-культурний потенціал району.

Актуальність зазначеного проєкту полягає у необхідності розвитку туристичної  галузі Семенівського краю,  створення в районі сучасної  ефективної системи підтримки розвитку туризму, дослідженні туристичного потенціалу та просуванні конкурентноздатних місцевих туристичних продуктів, покращенні інформаційного забезпечення розвитку туристичної галузі та створенні позитивного іміджу регіону.

Маючи багату різноманітну базу можливостей, складові історико-культурної спадщини Семенівшини залучаються до туристичної галузі безсистемно, а їх пізнавальна функція зводиться до мінімуму.

Цей Проєкт покликаний  стимулювати ефективне використання наявних ресурсів району, підвищити рівень міжгалузевого співробітництва, визначити перспективи розвитку туризму. 

Проєктом  передбачається здійснення комплексу заходів щодо удосконалення системи управління туристичною галуззю, створення умов для нарощування обсягів надання туристичних послуг за рахунок розширеного внутрішнього туризму, здійснення заходів щодо підтримки рекламно-інформаційної діяльності, розроблення інноваційних проектів з питань розвитку перспективних видів туризму.

Через реалізацію проєкту будуть створені нові робочі місця, комфортні, сучасні  умови для прийняття гостей, розвитку різних видів туризму, характерних для нашої, екологічно-привабливої території.

Проведена робота позитивно впливатиме на розвиток громад, створить реальні можливості для зайнятості населення, позитивному іміджу району.

Проєктом охоплено 80% території району, майже 14  тис. населення, а отже, понад 50% усієї чисельності району.

Цей Проєкт передбачає участь партнерів-орендарів земельних паїв, які надали  згоду   долучитися до проекту  протягом його впровадження. Як позитивний приклад - ПСП «Дружба» (засновник  Сергій Семигреєнко).        

Семенівський район має значний потенціал для розвитку не тільки  внутрішнього, а й в’їзного туризму.

На перший погляд, можливо, видається, що ми далеко замахнулись  щодо  в’їзного туризму. Але, насправді, реальні можливості є і  Семенівський туристичний продукт має всі підстави  зайняти  гідне місце у туристичній галузі області та України.

Цільові групи  проєкту:  громади району; органи державної влади та місцевого самоврядування; підприємства району, зацікавлені в розвитку туристичної галузі; фізичні особи, об’єкти підприємницької діяльності; незайняте населення району; туристи та екскурсанти, які відвідують наш край.

Проєкт передбачає розвиток  таких видів туризму, як сільський, гостинний туризм (у поєднанні з гастрономічними турами), культурно-просвітницький, соціальний туризм, створення інфраструктури туристичної галузі району, залучення вільних  трудових ресурсів, що сприятиме покращенню рівня життя населення, сприятиме залученню інвестицій в регіон.

Метою проєкту є також підготовка і підвищення рівня кваліфікації працівників туристичної галузі, створення широкої інформаційної мережі про район та його туристичні об’єкти.

Розвиток туристичної галузі в районі розглядається в проекті як стратегічний напрям розвитку Семенівщини та її територіальних громад.

Головними  об’єктами, що сприятимуть розвитку туристичної галузі є: гідрологічні заказники: «Солоне», «Гракове», «Рогозів куток»;

ландшафтні заказники: «Урочище Острів», Кривенківський»;

ботанічна пам’ятка природи – «Заїчинські схили»;

НПП «Нижньосульський»;

Горошинські кургани;

 Біляківське водосховище;

 культові споруди 18 століття;

 комунальна  установа  Рекреаційний центр «Криворудський» Полтавської обласної ради.

Реалізація Проекту забезпечить:

- впорядкування використання туристичних ресурсів;

-забезпечення доступності туристичних послуг для всіх категорій населення;

-формування позитивного туристичного іміджу району;

-забезпечення збереження та раціонального використання цінних туристичних ресурсів;

-підвищення рівня привабливості та пристосованості до потреб туризму об’єктів історико-культурної спадщини;

-підвищення якості обслуговування туристів;

-підтримку народних промислів та ремесел;  

-упорядкування інформаційного простору;

-збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

 Поряд з високим економічним потенціалом, туризм має важливе соціальне значення, а саме забезпечує відновлення життєвих сил людини, витрачених у процесі праці, сприяє духовному й інтелектуальному розвитку особистості, тим самим підвищуючи якість трудових ресурсів.

Реалізація цього Проекту матиме не тільки значний економічний ефект, але не менш суттєвою буде й соціально-емоційна складова. Проєкт несе соціокультурне навантаження, позитивно  впливатиме на збереження культурного надбання, культурної самобутності, а також взаємодію  туризму і культури, туризму і міжкультурного діалогу.

Наразі зроблено:

-  завершується реконструкція приміщень під готелі у с. Крива Руда

-  завершуються роботи по відновленню «Панської купальні» (у перспективі створення водо- та грязелікування) у с. Оболонь

-  облаштовуються  місця для купання у селах Біляки, Наріжжя, Горошине, Заїчинці, Василівка;

-  створюється «Театральний  майдан» у с. Очеретувате, а саме:

-  облаштування переносної сцени (куліси, освітлювальні рампи та інше)

-  придбання сценічних костюмів у національному стилі);

-  облаштувується  човнової станції у селах Біляки та Погребняки;

-  придбані 2 семимісні рафтингові човни ;

-  створені  та облаштувані  місць для риболовлі у селі Біляки

-  придбано обладнання для еколого-просвітницької діяльності екологічного центру у с. Худоліївка:

-  визначено місце етносадиби у с. Погребняки, укладено договір на оренду:

 - виготовлено  інформаційні знаки та щити щодо розташування об’єктів культурної спадщини і пам’яток природи на території району

Розроблено туристичні маршрути;

- маршрут №1- з Кременчуцької траси;

- маршрут №2 - з Хорольської траси

Готується  інформаційно-методичне супроводження туристичної діяльності району за сприяння «Меди Межиріччя» та ТРК "Інформ", зокрема:

-  замовлено виготовлення   та придбання поліграфічної продукції (довідників, путівників, буклетів, карто-схем), сувенірів, відео-рекламно-презентаційних матеріалів  про основні об’єкти туристичного показу та  екскурсійного відвідування територій

-   створюється відео - презентаційний фільм про туризм на Семенівщині.

Робота продовжується. Презентація проєкту планується  у травні-червні 2020 року.

 З огляду на перспективу  необхідно:

- визначити соціальну туристичну політики на рівні району (розробка Програми розвитку туристичної галузі);

- створити соціальну інфраструктуру населених пунктів;

- проводити роботу з благоустрою  населених пунктів (ремонт доріг, ліквідація  несанкціонованих сміттєзвалищ  вздовж доріг, біля річок  та на околицях лісових масивів, збереження та оновлення зелених насаджень);

-збагачувати та здійснювати  інформаційну складову ( бігборди, покажчики  до цікавих історичних  та природних місць);

-формувати стратегію розвитку туристично-інформаційного комплексу;
 -створювати  іміджеві  бренди території.

Валерій Книш провів цікаву екскурсію територією Біляківського водосховища та об’єктами кластеру кластеру ТОВ «Меди Межиріччя».

Повністю підтримав ідею проєкту і Фахраддін Мухтаров, який також привітав присутніх  представниць прекрасної статі і всіх жінок Семенівщини з Міжнародним жіночим днем – 8 Березня.

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь