Семенівська районна рада

Відділ "Семенівське бюро правової допомоги" інформує: захист права особи з інвалідністю на працевлаштування

Дата: 05.05.2020 08:54
Кількість переглядів: 530

Система БПД призупиняє прийом громадян і надає правову допомогу ...

Особа з інвалідністю має право на працю нарівні з іншими, що включає право на отримання можливості заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обрала чи на яку вільно погодилась, в умовах, коли ринок праці та виробниче середовище є відкритими, інклюзивними та доступними для осіб з інвалідністю. Роботодавці зобов’язані організовувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці.

Для влаштування на роботу особі з інвалідністю необхідно надати роботодавцю наступні документи:

• Паспорт або інший документ, що посвідчує особу.

• Трудову книжку.

• Документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію).

• Довідку до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (де зазначається причина інвалідності, група і строк інвалідності та висновки комісії про умови та характер праці особи з інвалідністю).

• Індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю (за наявності).

УВАГА! При прийнятті на роботу для осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи, випробування не встановлюються.

Для роботодавця (підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю) установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості одного робочого місця. Якщо роботодавець не дотримується нормативу (у тому числі не здійснює всіх залежних від нього заходів із працевлаштування осіб з інвалідністю на створені ним робочі місця), він зобов’язаний сплатити адміністративно-господарські санкції Фонду соціального захисту інвалідів.

Працевлаштована особа з інвалідністю має право на:

• Встановлення режиму роботи на умовах неповного робочого дня (тижня).

• Переведення на легшу роботу (на конкретно визначений період або без обмеження з урахуванням медичного висновку зі збереженням середнього заробітку протягом 2 тижнів).

• Залучення виключно за її згодою до роботи в нічний час або до надурочних робіт і за умови, що це не суперечить медичному висновку.

• Переважне залишення на роботі при скороченні чисельності або штату при рівних умовах продуктивності праці та кваліфікації.

• Розірвання строкового трудового договору за власним бажанням у зв’язку з її інвалідністю.

Працевлаштовані особи з інвалідністю мають право оформити щорічну оплачувану відпустку повної тривалості ще до настання 6-місячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві (в установі, організації), а працівники, які тривалий час працюють на роботодавця мають право піти у щорічну відпустку у зручний для них час.

Тривалість щорічної основної відпустки:

• Для осіб з інвалідністю I і II груп – 30 календарних днів.

• Для осіб з інвалідністю III групи – 26 календарних днів.

Тривалість відпустки без збереження заробітної плати:

• До 60 календарних днів щорічно – особам з інвалідністю I та II груп.

• До 30 календарних днів щорічно – особам з інвалідністю III групи.

Особа з інвалідністю, якій виповнилося 18 років та не може працевлаштуватися за сприянням центру зайнятості протягом 1 місяця у зв’язку з відсутністю на ринку праці підходящої роботи, має право отримати одноразову допомогу для організації підприємницької діяльності (далі – одноразова допомога). Розмір одноразової допомоги дорівнює річній сумі допомоги по безробіттю, визначеній конкретній безробітній особі з інвалідністю.

Для цього необхідно до центру зайнятості надати такі документи:

 • Заяву про надання допомоги по безробіттю одноразово.

 • Бізнес-план.

Рішення про надання допомоги приймається керівником центру зайнятості з урахуванням висновку комісії з питань одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності (утворюється центром зайнятості) не пізніше 10 робочих днів після звернення особи з інвалідністю з відповідними документами, а рішення про виплату допомоги – протягом 14 робочих днів після здійснення державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи-підприємця. Безробітна особа з інвалідністю, якщо забажає, може отримати консультацію та профорієнтаційні послуги з метою виявлення здібностей, схильностей до провадження підприємницької діяльності, вибору виду діяльності, отримання додаткової інформації про підприємництво, а також залучатися до семінарів або навчань з питань підприємництва

В умовах карантинного режиму правову допомогу в Семенівському бюро можна отримати:

Усні правові консультації та роз’яснення можна отримати за телефонами: (050) 501-58-74; (066) 463-85-26;

Письмові консультації можна отримати:

написавши на електронну пошту відділу «Семенівське бюро правової допомоги» Кременчуцького місцевого центру з надання БВПД: semenivske@legalaid.pl.ua

заповнивши бланк та залишивши його і скриньці звернень у приміщенні відділу «Семенівське бюро правової допомоги» за адресою: смт Семенівка, вулиця Незалежності, 34.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь