Семенівська районна рада

Засідання Координаційної ради: підсумки і перспективи.

Дата: 23.02.2018 14:51
Кількість переглядів: 741

     22 лютого  голова районої ради Віктор Юрченко провів чергове засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування, в якому взяв участь голова районної державної адмінністрації Віктор Федоренко.

     Питання,  що розглядались, мають досить  велике значення, бо окреслюють перспективи в конкретних напрямах життєдіяльності громад.

     Однією із найбільш обговорюваних останнім часом  у районній раді тем  є реорганізація комунального закладу «Семенівський центр первинної медико-санітарної допомоги» в некомерційне комунальне підприємство. Це викликано  змінами в законодавстві, зокрема створенням Національної служби здоров’я, через укладення угод з якою мають надходити цільові кошти для   реорганізованого підприємства. Але  для утримання   ланки первинної медицини в районі їх  не вистачить.

     Питання викликало жваву дискусію, оскільки сільських голів турбує доля місцевих  ФАПів, амбулаторій сімейної медицини,  і небезпідставними є  хвилювання щодо  надання медичних послуг населенню в контексті реформування. На цьому акцентували увагу в своїх виступах  Біляківський сільський голова Роман Мидловець, Очеретуватський сільський голова Владислав Тороп, керуючий справами районної ради Юрій Черевик.

      Голова районної ради Віктор Юрченко та голова районної державної адміністрації Віктор Федоренко   підкреслили, що прийняття рішення про  реформування  Центру ПМСД є  спільним обов’язком усіх громад. Вирішення цього питання-спільна відповідальність райдержадміністрації,  районної ради,  об’єднаних територіальних громад, сільських рад, тому до нього потрібно підходити з розумінням.  Реформування  повинно стати першим кроком для того, щоб рухатись далі. Це загальнодержавна ситуація, тому на   рівні держави мають бути   напрацьовані підзаконні акти, які регулюватимуть механізм  подальших  дій. Рекомендовано Семенівській та Оболонській ОТГ визначитися з питанням можливого  входження до складу співзасновників реорганізованого комунального підприємства та його фінансування, а сільським радам на своїх сесіях розглянути питання перспектив функціонування закладів первинної ланки медицини на  підпорядкованій території.

      На виконанні Закону України  «Про запобігання корупції» щодо електронного декларування  за 2017 рік посадовими особами місцевого самоврядування,  депутатами селищної  і сільських рад  загострив увагу головний спеціаліст відділу діловодства, кадрового та  юридичного забезпечення діяльності районної ради Анатолій Литвиненко.У рекомендаціях Координаційної ради  зазначено також про необхідність особистого контролю  за цим прцесом з боку  очільників громад.

     Координатор проектів Світлана Феденко переконливо вела мову про про  участь громад Семенівського району у проекті співробітництва територіальних громад щодо поводження з твердими побутовими відходами. Учасники зібрання зійшлися на думці, що цивілізоване  вирішення  цього питання є настійною вимогою часу, тому не  можна  втратити  свій шанс у   продовженні співпраці з міжнародними донорськими  організаціями,  тим більше, що  попереднім  проектним досвідом вже налагоджено досить надійні мости  партнерства. Залучення значних інвестицій в цей проект дасть змогу  розв’язати низку проблем,   зокрема в екологічному плані. Головний спеціаліст відділу архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та цивільного захисту  райдержадміністрації Сергій Андраціон доповнив виступ координатора проектів конкретними пропозиціями щодо реалізації проекту в рамках діючого законодавства. Потрібно насамперед узгодити позицію про вибір земельної ділянки під  облаштування полігону  твердих побутових відходів. Рекомендацію засідання  щодо участі участь у проекті співробітництва територіальних громад щодо поводження з твердими побутовими відходами сільським радам та ОТГ   необхідно предметно обговорити на місцях.

     Також  з метою додаткового залучення  інвестицій   через проектну діяльність  рекомендовано започаткувати  районний  конкурс  програм і проектів розвитку громад.  Його метою є  фінансова підтримка тих проектів сільських рад, яким важко пройти конкурсний відбір на обласному рівні та залучити  відповідні інвестиції. Світлана Феденко наголосила, що формат  таких проектів має бути розумним, прагматичним, інноваційним. 

      Обговорено і питання функціонування комунального дитячого оздоровчого табору «Світанок» у 2018 році.  Ось уже чимало років поспіль тут робиться  акцент на оздоровленні дітей із соціально незахищених родин як Семенівського, так і інших районів області. Про  основні напрямки  роботи в цьому плані  інформували директор табору Людмила Мельник та начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Людмила Лопата.  Провідною позицією є залучення для відпочинку в таборі достатньої кількості дітей. Начальник відділу освіти, молоді та спорту  звернула увагу на позитивний досвід Семенівської ОТГ щодо  цільової фінансової підтримки соціально вразливих сімей з метою  оздоровлення  дітей  у «Світанку».  Селищній та сільським радам  рекомендовано розглянути питання щодо  виділення коштів  на придбання путівок на оздоровлення дітей  у КДОТ «Світанок», а директору КДОТ «Світанок» Мельник Л.П.  проводити активну роботу з підготовки  до організації літнього відпочинку та  щодо  залучення для оздоровлення в таборі  дітей з інших районів.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь