Семенівська районна рада

Робоче засідання постійних комісій: пошуки вирішення важливих проблем

Дата: 29.01.2018 14:21
Кількість переглядів: 1075

    26 січня відбулось спільне робоче засідання постійних комісій  районної ради з питань бюджетно-фінансової та інвестиційної діяльності і з питань економічного розвитку та управління комунальним майном. Його активний та зацікавлений характер обумовила важливість  винесених на розгляд питань, адже їх вирішення прямо  пов’язане з   організацією  роботи бюджетних закладів та подальшими  кроками   в  опрацюванні  проекту районного бюджету на 2018 рік. Нагадаємо, що на двадцятій  позачерговій снсії районної ради  депутати не підтримали  поданий тоді  проект бюджету,  так як він не забезпечував потреби  закладів бюджетної сфери через неврегулювання  з Семенівською ОТГ питання їх співфінансування  в повному обсязі.

    Враховуючи ситуацію  та спираючись на  діюче законодавство, депутати обговорили питання щодо передачі   об’єктів спільної власності, які розташовані на території ОТГ і   надають послуги переважно  жителям Семенівки, до комунальної власності Семенівської ОТГ. Найбільш активну позицію в обговоренні займали  депутати Валерій Книш і Сергій Семигреєнко.  Рекомендовано  у зв’язку  з підготовкою цього питання для розгляду на  наступної сесії районної ради, звернутись до  Семенівської  селищного голови з  проханням  розглянути на тридцятій сесії селищної ради, яка скликається 30 січня 2018 року,  питання про прийняття до комунальної власності Семенівської об’єднаної територіальної громади Семенівської дитячої музичної школи, Семенівської центральної районної бібліотеки, Семенівського районного будинку культури, Семенівського районного народного краєзнавчого музею. Найбільший відсоток споживачів  послуг  цих закладів складають якраз жителі ОТГ.

    На спільному засіданні заслухано також питання «Про реорганізацію  Комунального закладу «Семенівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Семенівської районної ради.  В умовах реформування медицини  згідно  законодавства заклад має бути реорганізований в Комунальне  підприємство «Семенівський центр первинної медико-санітарної допомоги». Це необхідно  для укладення  договорів  на фінансування через  новоутворену  Національну службу здоров’я.  Якщо    реорганізацію не провести, то  лишається фінансування через районний бюджет. Але в  ході обговорення питання від депутатів прозвучали і застереження щодо можливих фінансових ризиків щодо збільшення навантаження на районний бюджет. Зокрема, Валерій Книш наголосив, що  потрібно враховувати існування Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), і наразі невідомо, якою буде  в цьому контексті тарифна політика. Адже ніхто не прораховував, який варіант вигідніший: чи лишати  ПМСД в районному бюджеті чи платити за  схемою  Національної служби  здоров’я.

    Також було звернуто увагу на те, що така ситуація призведе до скорочення мережі в сфері первинної медицини. Голова районної ради Віктор Юрченко висловив занепокоєння з приводу ще однієї проблеми - визначення засновників   цього комунального підприємства  із врахуванням процесів децентралізації. Тому депутатами як рекомендація  запропоновано звернутися  до очільників Семенівської та Оболонської об’єднаних громад  з проханням розглянути на сесіях  селищної та сільської рад питання про входження разом із Семенівською районною радою до складу співзасновників  Комунального підприємства «Семенівський центр первинної медико-санітарної  допомоги» з метою недопущення погіршення надання медичних послуг населенню ОТГ в умовах реформування.

   Відділом управління майном районної ради ініціювалось також питання передачі очисних споруд центральній районній лікарні з балансу КП «Семенівський райкомунгосп». Основна мотивація, за словами начальника відділу Володимира Романенка  – це  фінансові проблеми, які  ставлять під загрозу перспективу функціонування цього комунального підприємства. Але депутати не підтримали пропозицію, визначивши такий крок   необачним і таким, що несе загрозу   закриття центральної районної лікарні з огляду на  санітарні вимоги.  Валерій Книш нагадав, що саме   з позицій необхідності утримання очисних споруд 10 років тому почалась історія КП «Семенівський райкомунгосп». Він також повернувся до оцінки  двох груп  фахівців з Києва і Харкова, які свого часу дали  позитивну оцінку  щодо створення на діючій базі очисних споруд за сучасними технологіями, спочатку хоча б локальних, тому що комплексне вирішення питання неможливе без участі Семенівської ОТГ. Проблема тут масштабна, адже відсутність каналізаційної мережі гальмує соціально-економічний розвиток Семенівки, є  бар’єром для потенційних інвесторів.  Колеги підтримали пропозицію щодо  необхідності просуватися вперед, тому доцільно  знову звернутися до фахівців та знайти  оптимальний варіант розв’язання проблеми.

    Також одноголосно було підтримано і пропозицію про звернення депутатів Семенівської районної ради до голови обласної державної адміністрації Валерія Головка та голови   обласної ради Олександра Біленького  з проханням сприяти в межах діючого законодавства у врегулюванні ситуації з  районним бюджетом на 2018 рік, адже від позитивного вирішення цього базового питання залежить  рівень  життя населення та   перспектива розвитку громад.                                                                    


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь