Семенівська районна рада

Попередній розгляд питань в комісіях: аналіз і вагомі аргументи.

Дата: 01.03.2018 11:24
Кількість переглядів: 868

     Відбулись засідання постійних комісій районної ради,  де попередньо розглядалис двадцять першої сесії районної ради,  пленарне засідання якої призначено на 2 березня. Порядок денний  сесії досить насичений – загалом належить розглянути понад 30 питань. Найбільш напруженими та дискусійними  з них    прогнозовано виявились   два: «Про районний бюджет на 2018 рік» та «Про реорганізацію комунального закладу «Семенівський центр первинної медико-санітарної допомоги».

    Дискусія довкола районного  бюджету, викликані його дефіцитом, тривають вже не перший місяць. На  цей час  районний бюджет  на 2018 рік не прийнятий. Як раніше наголошувалось, цьому є три причини:

  • недостатнє співфінансування  з боку Семенівської ОТГ на утримання  бюджетних  закладів  з одночасним невирішенням питання прийняття їх у комунальну  власність об’єднаної громади;
  • реверсна дотація районному бюджету, що виникла  внаслідок помилки при формуванні Державного бюджету України. Показник населення по Семенівській ОТГ  врегульований з урахуванням приєднання чотирьох сільських рад до ОТГ,  а  доходи при цьому залишилися неврегульованими,  що і викликало завищення реверсної дотації по базової дотації по бюджету ОТГ;
  • недостатня додаткова дотація на утримання закладів освіти та охорони здоров’я з обласного бюджету, адже порівняно з 2017 роком вона є   меншою  на  59 відсотків.

 Зрозуміло, що приймати бюджет необхідно, адже його неприйняття блокує оплату енергоносіїв бюджетними установами та вирішення питань соціально-економічного розвитку. У міжсесійний період районною радою у співпраці з районною державною адмінінстрацією вживались відповідні заходи щодо збалансування бюджету. Зокрема, були направленілисти за підписом депутатів районної ради на адресу голови обласної державної адміністрації Валерія Головка, голови обласної ради Олександра Біленького. Листа з проханням сприятиу вирішенні питання перерахунку реверсної дотації по Семенівському району через технічну помилку при розрахунках міжбюджетних трансфертів при складанні Державного бюджету на 2018 рік направлено і народному депутату України Костянтину Іщейкіну.

     Але поданий повторно проект районного бюджету на 2018 рік практично не зазнав змін, тому депутати на засіданнях комісій рекомендували не виносити це питання на розгляд пленарного засідання двадцять першої сесії районної ради, оскільки його прийняття в такому варіанті не забезпечить потреб для функціонування закладів бюджетної сфери. Як один із варіантів хоча б часткового вирішення проблеми дефіциту районного бюджету, постійна комісія з питань економічного розвитку та управління комунальним майном на своєму засіданні рекомендувала районній державній адміністрації звернутися до Семенівської ОТГ щодо передачі до районного бюджету різниці із завищеної суми базової дотації, що надійшла до селищного бюджету. Також на всіх засіданнях комісій було рекомендовано винести на розгляд пленарного засідання питання про направлення звернення депутатів Семенівської районної ради до Міністерства фінансів України, обласної державної адміністрації, обласної ради з проханням надання допомоги у вирішенні питання покриття дефіциту районного бюджету у 2018 році. Потрібно звернути увагу, що з метою збалансування бюджету на розгляд двадцять першої сесії виносяться питання про передачу до комунальної власності Семенівської ОТГ дитячої музичної школи, районного будинку культури, центральної районної бібліотеки.

     Гарячими дебатами супроводжувався і розгляд питання «Про реорганізацію комунального закладу «Семенівський центр первинної медико-санітарної допомоги». Ця тема ще раніше предметно обговорювалась на робочійнараді при голові районної ради Віктору Юрченку, на засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування, про що інформувалось на нашому офіційному сайті. Хочатака реорганізація продиктована нещодавніми законодавчими нововведеннями, але на державному рівні відсутній чіткий алгоритм подальших дій в цьому напрямі. Тому в ході засідань депутати дійшли логічного висновку, що розгляд питання про реорганізацію комунального закладу в комунальне некомерційне підприємство необхідно дещо відтермінувати, адже є побоювання, що поспішне реформування без бачення перспективи функціонування закладів первинної ланки медицини, насамперед на селі, потягне за собою погіршення надання медичних послуг населенню.

   Всі інші питання, внесені до порядку денного двадцять першої сесії районної ради сьомого скликання розпорядженням голови районної ради від 20.02.2018 року, рекомендовані для розгляду на пленарному засіданні.  Додатково запропоновано також  розглянути питання  «Про присвоєння звання «Почесний громадянин Семенівщини», «Про районний конкурс проектів розвитку територіальних громад Семенівського району».


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь